JAKA JEST POLSKA KUCHNIA?

przez TastePoland - Voytek
0 komentarz

Jak myślicie, ile czasu potrzeba by powstała kuchnia? Wieki, dziesiątki lat, miesiące? Zaskoczyło mnie… że jest to mniej więcej 50 lat. Wiele produktów, które dziś kojarzymy z kuchnią Włoch, Węgier czy Tajlandii jeszcze sto lat temu nie istniało. Są też takie, które mogą udokumentować swe pochodzenie nawet setki lat wstecz, jak chociażby krakowski obwarzanek. 100 rocznica odzyskania niepodległości to był dla mnie dobry moment na podsumowanie. Chciałem zobaczyć i zachować na przyszłość z czym dziś kojarzy się nam POLSKA KUCHNIA,  jakie smaki i wspomnienia mamy w głowie…

Taka sama, czy jednak inna?

Przez te 100 lat uległa ogromnej zmianie. Wprawdzie do dziś w Krakowie można odnaleźć klimat pozostałości austro-węgierskiej monarchii wybierając się do kawiarni na tort Sachera czy pishingier, ale wiele dań, składników czy metod gotowania uległo zapomnieniu. Wystarczy spojrzeć na książki kucharskie z lat 20tych pełne przepisów, które nawet dziś niejednego szefa kuchni mogłyby nieźle zaskoczyć.

Tragiczne wydarzenia II wojny światowej sprawiły, ze praktycznie zaniknęła tradycyjna kuchnia żydowska, choć dania nią inspirowane ciągle istnieją w naszych domach. Sporym zaskoczeniem było dla mnie odkrycie, że zaplatana w charakterystyczny warkocz chałka, którą moja babcia bardzo często piekła… ma swoje korzenie właśnie w tradycji żydowskiej.

Na Ziemiach Odzyskanych kuchnie lokalnych społeczności często również ulegały zapomnieniu. Dawne Kresy pozostały poza granicami Polski, ale kuchnia kresowa wraz z przesiedleńcami pojawiła się na chociażby na Dolnym Śląsku.

Zgrzebne czasy komuny to czas tworzenia się nowych standardów, ale tez czas nieustannego borykania się z brakami. Chyba to jeden z powodów utrzymanie tradycji domowych przetworów na zimę, czy tez wielu dań które nadal powstawały w naszych domach. Niedzielny rosół z domowym makaronem, gołąbki czy pierogi.

Ostatnie lata to na pewno czas sporej rewolucji w naszych kuchniach. Czas królowania nowych kulinarnych mód, nowych smaków i produktów z innych krajów, otwarcia się na wyjścia do restauracji, uczenia się picia wina i a z drugiej strony swoistego renesansu polskiej tradycyjnej kuchni.

Jakie mamy pierwsze skojarzenia?

Pierwsze skojarzenie z polską  kuchnią to wejście w świat znanych dań, smaków i produktów. Prym wiodą pierogi, bigos, żurek, czy schabowy.

Polska kuchnia - co się kojarzy taste poland badanie

Najpopularniejsze składniki to ziemniaki oraz kapusta kiszona.  Skojarzenia z polską kuchnią to również wspomnienie babci, domowych smaków, czy tradycji jak chociażby wigilia.

Uwaga! Wielkość słowa nie jest przypadkowa – podkreśla jego ważność w odpowiedziach!

Ponad 80% zgadza się ze stwierdzeniem, że polska kuchnia charakteryzuje się bogactwem produktów i dań regionalnych.

Wielu z nas potwierdziło również – że choć ciężka i niedroga, jest ciekawa i ma wyjątkowy smak.

Ponad połowa z zapytanych osób zgadza się ze stwierdzeniem, że jest ona w Polsce niedoceniania. A 3/4 z nas potwierdziło, że powinniśmy BYĆ DUMNI Z POLSKIEJ KUCHNI!

80% stwierdziło, że nasza rodzima kuchnia powinna być promowana zagranicą.

Ale kto powinien nas reprezentować?

Na stanowisko AMBASADORA  wyznaczono… PIEROGI! 37% wskazań, drugi był bigos, ale na niego wskazało tylko 14% osób.

Więc jak to jest z tą polską kuchnią?

Postrzegamy ją dość swojsko, ale zdecydowanie cenimy za niepowtarzalne smaki.

Z jednej strony twierdzimy że jest  sezonowa i regionalna, ale z drugiej ciężko przywołać na szybko jakieś regionalne dania. Może to świadczyć o tym, że żyjemy trochę w świecie wyobrażeń i wspomnień. A może po prostu nie znamy bogactwa regionalnych smaków, o których wiemy, że Polska ma do zaoferowania?

Czy rzeczywiście jesteśmy skazani na bycie krajem pierogów, gdyż akurat one zwyciężają w większości rankingów. Czy w najbliższym czasie odbędzie się KULINARNA rewolucja w skali kraju?

Ja osobiście wierzę w to, że przed regionami Polski  jest absolutna szansa by kusić nie tylko zabytkami, czy przyrodą, ale również niepowtarzalnym smakiem regionalnych specjałów!

O tym ilu z nas przyznaje się do tego, że podróżuje po Polsce w poszukiwaniu smaku, jakie są nasze wspomnienia związane z babcią i innych tematach dotyczących polskich kulinariów możecie poczytać sami w darmowym raporcie Kulinarna Kapsuła Czasu. Powyższy wpis i grafiki w dużej mierze  pochodzą właśnie z tego raportu. 

 

Sprawdź również:

Pozostaw komentarz