Kilka dni temu podczas debaty na Food Show 2018 twierdziłem, że super, że mamy jabłka, ale jednak warto skupić się na tym, by budować wartość poprzez przetwórstwo i promocję przetworów, gdyż jest tam o niebo więcej pieniędzy „do wyciągnięcia”. Tutaj link do całości mojego wystąpienia na PORTALU SPOŻYWCZYM.
Ostatnio postanowiłem, że jak będę miał ciekawe inspiracje będę się z Wami dzielił… nawet jak nie będą z Polski. Dziś foto relacja z Włoch.
Montagna mała miejscowość w okolicach Bolzano przy SS48 czyli drodze we włoskie Dolomity. Zakręty jakich mało, a wdłuż trasy, gdzie nie gdzie, pojawiają się sady jabłkowe. Tuż obok małe sklepiki… w jednym się zatrzymaliśmy. Oczywiście oprócz jabłek… lokalne sery, wędliny, wina… i oczywiście cała gama jabłkowych produktów. Soki, octy, suszone jabłka, musy, miody z jabłkami… Dla porównania 1kg jabłek 1 EUR / słoiczek musu 4 EUR / miód z dodatkiem suszonych jabłek 8.50 EUR.
Czy muszę coś jeszcze tłumaczyć? Zobaczcie sami…







Chcesz stworzyć ciekawą ofertę turystyki kulinarnej? Szukasz pomocy jak to zrobić? Zajrzyj na www.tastepoland.eu.