Maj
14
sob
Łódzki Festiwal Win Polskich 2016 – 2-ga edycja @ ul. Piotrkowska 217
Maj 14@14:00 – 18:00

ZE STRONY ORGANIZATORA

Odwiedziliście nas w zeszłym roku podczas pierwszej edycji Łódzkiego Festiwalu Win Polskich? Właśnie ogłaszamy drugą odsłonę tej imprezy. Kto był w zeszłym roku ten wie, że warto nas odwiedzić: NAJLEPSI polscy winiarze, ładna pogoda (już zamówiona na ten rok), luźna atmosfera, możliwość spróbowania 44 win, możliwość porozmawiania z ich producentami, możliwość zakupu win w promocyjnych cenach, polskie wina dostępne na kieliszki, do tego świetna kuchnia (pamiętacie z zeszłego roku Bartka Pagacza? Teraz pracuje u nas na stałe :). Wy zrobiliście świetną atmosferę i wykazaliście się dużym zainteresowaniem, sami winiarze byli pod wrażeniem frekwencji, organizacji imprezy i świadomości winiarskiej łódzkich gości!

Maj
28
sob
Czas Dobrego Sera, VI edycja
Maj 28@10:00 – Maj 29@18:00
[:pl]Czas Dobrego Sera, VI edycja[:] @ Sandomierz | świętokrzyskie | Polska

ZE STRONY ORGANIZATORA

Z radością zapraszamy na VI edycję naszego festiwalu “Czas Dobrego Sera”, która od 28 do 29 maja odbywać się będzie w królewskim Sandomierzu. Jak mówi pomysłodawca i dyrektor festiwalu Jacek Szklarek, „niezmiennie od samego początku celem festiwalu jest podnoszenie jakości polskiego mleczarstwa, tego na wielką i małą skalę oraz zwracanie uwagi polskiego konsumenta na różnorodność produktów na bazie mleka. Do udziału w naszym festiwalu zapraszamy wyłącznie najlepszych producentów serów zagrodowych oraz najlepsze, nieliczne polskie mleczarnie oraz zakłady przetwórstwa mleka. Ze szczególną sympatią odnosimy się do małych, rodzinnych gospodarstw, które zdecydowały się na produkcję tzw. serów zagrodowych na bazie surowego mleka”.

Cze
3
pt
VI Ogólnopolski Festiwal Serów Farmerskich i Tradycyjnych – Lidzbark Warmiński
Cze 3 – Cze 5 całodniowy
[:pl]VI Ogólnopolski Festiwal Serów Farmerskich i Tradycyjnych - Lidzbark Warmiński[:] @ Lidzbark Warmiński | warmińsko-mazurskie | Polska

Ze strony organizatora

Już po raz szósty amatorzy tradycyjnych serów spotkają się w Lidzbarku Warmińskim na przedzamczu i dziedzińcu Hotelu KRASICKI na VI Ogólnopolskim Festiwalu Serów Farmerskich i Tradycyjnych. Festiwal „Czas na Ser” to jedyna w Polsce impreza służąca odbudowie i rozwojowi tradycji serowarskiej oraz przywróceniu „zapomnianych smaków. To miejsce spotkań, wzajemnej edukacji i integracji środowiska małych producentów oraz miłośników tradycyjnych serów. Festiwal buduje pozytywny wizerunek małych wytwórców, docenia ich wysiłek oraz promuje walory serów farmerskich i tradycyjnych, produkowanych zgodnie ze sztuką serowarską.

Cze
11
sob
DNI OTWARTYCH WINNIC – Sandomierz
Cze 11 całodniowy
Sie
20
sob
Festiwal Smaku w Grucznie @ ul. Młyńska 4
Sie 20 – Sie 21 całodniowy
Wrz
3
sob
Europejski Festiwal Smaku
Wrz 3 – Wrz 11 całodniowy
[:pl]Europejski Festiwal Smaku[:] @ Lublin | lubelskie | Polska

Ze strony festiwalu

Europejski Festiwal Smaku w Lublinie to dziś jeden z najważniejszych, wielokulturowych festiwali w Polsce. Pokazuje różnorodne oblicza kultury – od muzyki, poprzez obraz, słowo, a także stół i kulinaria. Po raz pierwszy w historii Festiwalu wystąpi trzech światowej sławy szefów kuchni: Andrea Camastra z Włoch, Boris Marcell z Kolumbii oraz Përparim Babalija z Kosowa.

Gościem specjalnym festiwalu będzie Robert Makłowicz, który jako pierwszy zaczął promować w Polsce regionalną kuchnię Lubelszczyzny, poświęcając jej 3 odcinki swoich Podróży Kulinarnych.

To wybitne osobowości, gwiazdy, ale także pokorni ambasadorowie dawnych tradycji kulinarnych, znawcy lokalnych smaków, propagatorzy sezonowości. To na tym aspekcie ich lozo i będzie położony główny nacisk ich prezentacji na EFS. Poprzez takie i inne aktywności chcemy nakłaniać naszych odbiorców do zwrócenia się ku produktom regionalnym i sezonowym, ukazując ich obecność i twórcze wykorzystanie we wszystkich obszarach – kuchni wysokiej, wyra nowanej, w restauracjach regionalnych, a także w kuchni domowej, codziennej.

Kulinarnym bohaterem festiwalu będzie lubelska wieprzowina, dokładnie świnka rasy puławskiej. Chcemy wypromować ją w Polsce, w ciągu najbliższych 3 edycji wprowadzić do kart najlepszych restauracji w Polsce.

Lis
11
pt
Terra Madre – Slow Food Festival @ Marii Konopnickiej 17
Lis 11 – Lis 13 całodniowy

 

Kwi
21
pt
REGIONALIA – targi prodyktów tradycyjnych i ekologicznych @ Marsa 56c
Kwi 21 – Kwi 23 całodniowy
[:pl]REGIONALIA - targi prodyktów tradycyjnych i ekologicznych[:] @ Marsa 56c | Warszawa | mazowieckie | Polska

Regionalia to: ekologia, tradycja, natura, smak i zdrowie – to hasła, wokół których skupiać się będzie 6. edycja Targów Regionalia organizowanych w Centrum MT Polska. Podczas imprezy lokalni producenci zaprezentują szeroki wybór organicznej żywności i produktów wytwarzanych na bazie receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Wydarzenie bardzo dobrze wpisuje się w popularny trend slow food promujący dbałość o zdrowie i środowisko.  Na stoiskach nie zabraknie też wyrobów rzemieślniczych, rękodzieła czy mody inspirowanej folklorem.

Ze strony organizatora http://www.regionalia.com.pl